Udvid filter
Mercedes-Benz X-Klasse:

Den første premium-pickup?

Tekst og foto: Lucas Rosenkrantz, Marketingansvarlig STARMARK

 

Vi husker tydeligt i 2017 hvor Mercedes meldte ud, at deres nye model var lige om hjørnet - og det var ikke noget vi havde set før. Det var nemlig en pickup-truck; Mercedes' første! Tanken var at det skulle udfylde et (meget) lille hul i markedet og være den første pickup fra et Premium-bilmærke. En model der skulle kunne alt det hårde og beskidte arbejde, som en almindelig pickup skal kunne, men samtidig skulle være en fornøjelse på asfalten, som en Mercedes gør det bedst, og kunne udstråle eksklusiviteten der følger med stjernen.

Der skulle dog ikke gå mere end under 3 år før man igen stoppede produktionen af X-Klassen og modellen kunne langsomt forsvinde ind i skyggerne igen. Så da vi fik denne X350d ind i engros-salgsrækkerne, og netop i dag har sendt den videre ud på (eller langt væk fra) de danske veje, gav det god mening at kigge lidt nærmere på den ellers enormt kompetente og ret velkørende arbejdshest - som desværre aldrig fik den salgssucces, man havde forventet.

En kortlivet model

Det er meget sjældent at man ser en ny bilmodel ramme markedet og allerede forsvinde igen små 3 år senere. Men det var alligevel hvad der skete, da Mercedes måtte evaluere hvad der skulle ske med deres nye X-Klasse. På trods af at 2018 var Mercedes' dengang hidtil bedstsælgende år, med 2.310.185 solgte biler globalt, og på trods af at bilanmelderne generelt var meget begejstrede for X-Klassen, så var kunderne bare ikke glade for idéen om at skulle betale 20-30% mere for Mercedes-udgaven af Nissan Navara - også selvom den var mere end det. Dens ry som en simpel rebranding forfulgte den til dens endelige. I X-Klassens første leveår havde man solgt blot 16,700 i slutningen af 2018 - altså blot 0.723% af det globale salg. Av.

Udstyrsvarianter

X-Klassen kunne vælges i tre forskellige udstyrsvarianter, alt efter hvor meget ekstraudstyr og teknologi man ville have.

PURE (basismodellen):

16" stålfælge, Manuelt justerbare sæder, Aircondition mm.

PROGRESSIVE (mellemtrin)

17" alufælge, Klimaanlæg, 8" multimedieskærm med COMAND Online, Smartphone integration (Apple CarPlay og Android Auto), el. justerbare sidespejle, parkeringssensorer bag, fartpilot, tågelygter, elektriske ruder, komfortsæder

POWER (topudstyret)

18" alufælge, LED for- og baglygter, 8" multimedieskærm med COMAND Online, p-sensorer for og bag, adaptiv fartpilot (Distronic), el. justerbare lædersæder, klimaanlæg (aut.), læderrat og gearknop, Premium lydsystem, 360 grader p-kamera

5 hurtige om X-Klassen:

 

Må og kan trække op til 3.500 kg anhænger - det er ligeså meget som G-Klassen. Som Mercedes selv markedsførte; "den må trække en trailer med tre fuldvoksne heste eller en 8 meter lang yacht." Imponerende!

X 350 d var med Mercedes' V6 turbodiesel, og havde et bundtræk på 550 Nm - højere end hos konkurrenterne som Ford Ranger Wildtrak (470Nm) og Toyota Hilux SR5 (450Nm).

X 220/250d kom med en Renault/Nissan-udviklet 4-cyl. 2.3l turbodiesel, gearkasse og firehjulstræk. Topmodellen X350d havde dog Mercedes' egen V6 diesel, eget 4MATIC firehjulstræk og 7G-Tronic gearkasse.

Maksimal vægtkapacitet var på lige over ét ton (1.042 kg) og mere end alle dens direkte konkurrenter. Ladet bagpå var bredt nok til at have en standard europalle på den lange led eller hele 17 styks 50-liters øltønder!

X-Klassen blev (underligt nok) aldrig solgt til det nordamerikanske marked, som ellers er glade for pickups, men blev derimod markedsført og solgt i Australien, New Zealand, Europa, Latinamerika og Afrika.

 

Baseret på Nissan Navara

Noget af den manglende succes, når det kom til X-Klassens popularitet og salgstal, var at modellen tydeligvis var noget nær en direkte version af Nissans NP300 Navara-pickup. X-Klassen fik derfor også hurtigt øgenavnet "Navara med Mascara". Både X-Klassen og Navara blev bygget på samme Nissan fabrik i Ibérica, Spanien.

- Udfordringerne ved at lave en ny biltype, specielt i et niche-marked som pickup trucks, er at de ekstremt høje omkostninger, tests, tid og ekspertise der følger med for fabrikanten. Samtidig skal man have en fabrik omstillet og indstillet til produktionen. Det ville uden tvivl have hævet prisen på selve bilen for forbrugerne, som i forvejen var markant dyrere end dens Nissan-søstermodel, og sandsynligvis havde sendt X-Klassen ud i en prisklasse man ikke kunne sælge. Man brugte derfor sit strategiske samarbejde med Renault-Nissan, og byggede videre på Nissan's succesfulde og kompetente Navara. Derfor var basismodellen af X-Klassen også med samme motor (2.3 liter i4 turbodiesel med tilhørende gearkasse og firehjulstræk), som selvom den var bundstærk og solid, manglede meget af den raffinering og kvalitet, man med rette forventer af en Mercedes.

Nissan Navara NP300 

Da Nissan præsenterede deres nye Navara i 2014 var det ikke blot et facelift af tidligere modeller. Dobbeltkabine-versionen var nu bagtil udstyret med skruefjedre og et 5-leds multilink hjulophæng, i stedet for de bladfjedre, der ellers har været normen i dens kategori. Dét og andre nye teknologiske forbedringer samt innovationer gjorde Navara'en til en meget mere komfortabel og letkørt offroader på asfaltsvejene også - men uden at man gik på kompromis med dens velkendte offroad egenskaber og hårdføre chassis.

Nyprisen i DK som VAN (Tekna 190 hk) var cirka 338.000 kr.

Mercedes-Benz X-Klasse

X-Klassen's teknik var selvfølgelig meget lig med Navara'en som den var baseret på. Kofangerne for og bag var dog helt anderledes, det samme var de generelle linjer, bagklap og skærmkanter som alle var blevet blødere i udseendet og med færre "detaljer" - mere klassisk Tysk design. Mercedes understregede dog, at alle elementer udvendigt og indvendigt havde været igennem modificeringer hos deres tyske ingeniører. Det kan man så vælge at tro på, men det er altså tydeligt, at der stadig er mange steder Navara'en hvor skinner igennem.

Nyprisen i DK som VAN (X250d POWER) var cirka 470.000 kr.

Ikke til danskerne - eller hvad?

Da vi begyndte at modtage de brugte X-Klasser tilbage i 2019, var vi selv i tvivl om, hvordan vi skulle markedsføre dem; og til hvem. Vi havde aldrig haft en Mercedes pickup før. Men desto mere vi lærte den at kende, blev det mere og mere tydeligt, at den var helt perfekt til f.eks. håndværkeren der ønskede muligheden for at trække op til 3.5 ton trailer eller kunne smide hundrevis af kilo gods op i ladet, men som samtidig ville have komfort på køreturen. Måske til projektlederen, der ofte skulle på farten og ud på byggepladserne. Vi kunne også se potentialet for dem med et stort landbrug, hvor offroad-evnerne og hårdføre egenskaber er ligeså vigtige, som det at kunne køre ned bagefter og hente børnene i en rummelig og sikker bil. 

- Vi endte med at sælge blot fem X-Klasser (detail) i løbet af de tre år.

Eksteriør

Udvendigt havde Mercedes sørget for, at bilen matchede resten af modelprogrammet og fik mange af de samme genkendelige elementer. Man gav den bløde men brede skærmkanter, glatte og simple døre, rå kofangere for og bag samt den store kølergrill med "ventilation" i de to vandrette lameller, som vi jo også kender fra GLC og GLE SUV.

Brede skærme

Ved lanceringen havde Mercedes-Benz et stort udvalg af ekstraudstyr og tilbehør til X-Klassen. Denne havde fået monteret brede skærmkanter for et ekstra råt look og for at undgå at f.eks. sten blev kastet op og ramte lakken. Vi har selv monteret lignende på en kundebil og også fået indfarvet et sæt. Disse på vores X350d er ikke originale Mercedes, men i offroad-samfundet kan man altid finde et hav af modifikationer og ekstraudstyr, så man kan bygge bilen til netop dit formål og dine behov.

Tag på, åbent eller overdækket?

Mercedes lod dig udstyre din X-Klasse som du ville have den. Du kunne få den med et "rullegardin" som på denne, så du kunne opbevare dine ting/værktøj i fred bag lås og slå, du kunne få en stor dør/låge der kunne vippes op, men du kunne også få tag over så du stort set havde en SUV.

Foran

De små linjer på kølerhjelmen, moderne LED lygter og rå kofanger foran gav X-Klassen et meget bestemt og samtidig elegant look. Tydeligt Mercedes! Denne er udstyret med en frontbøjle foran og så har man folieret kølergrillen og logoet sort.

Høj indstigning og rå dæk

X-Klassen sidder højt i affjedringen og du skal kravle op i bilen. Her er trinbrædderne ret hjælpsomme. Denne, og mange af vores solgte, var monteret med offroad-dæk, som ret tydeligt kunne mærkes på asfalten men altså var formidable offroad, hvor du altid følte at bilen kunne komme fremad og opad.

Blødere

X-Klassen fik simplificeret hele dens eksteriør, så den kunne ligne en rigtig Mercedes-Benz. Glatte overflader uden for mange detaljer og generelt med flere bløde linjer og hjørner. Desværre ændrede man ikke designet af bagrude partiet, og en sand kender vil med det samme spotte Navara'ens DNA herfra.

Bagpå

På bagenden fandt man enten almindelige halogen baglygter eller LED (så havde forlygterne også LED), med to "streger", der var ganske genkendeligt for en Mercedes i tidsperioden. Elementerne i bunden, på hver side af nummerpladen, var oftest i krom eller som her i matsort plastik.

Interiøret

Kabinen i X-Klassen er faktisk et fedt sted at befinde sig! Her har Mercedes været ret grundige, og man bemærker hurtigt de mange genkendelige Mercedes-elementer. Blandt andet turbine luftdyserne, lækkert multifunktionsrat i læder samt adskillige knapper og betjeningselementer. POWER topmodellen som vores har sæder i kunstlæder, hvor andre kunne fås med stofsæder.

Mix'n'match

Der er dog også et lidt spøjst mix'n'match med Nissan delene og Mercedes' egne. F.eks. er gearstangen placeret i midterkonsollen, som jo ikke er noget vi ser i en Mercedes længere. Vindueskontakter og dørhåndtag er Nissans. Flere af knapperne til sædevarmen osv. er også placeret lidt for tilfældigt rundt omkring i kabinen. Jeg fandt aldrig knapperne til at låse bilens døre op... Det kræver tilvænning.

Analoge instrumenter

De analoge instrumenter og LCD-displayet i midten er dog de velkendte og lækre, som vi kender fra andre modeller fra den tidsperiode. Meget specielt at se den grafiske illustration af en pickup i midterskærmen - det er eneste og nok sidste gang.

Klimaanlæg og spær

Knapperne til klimaanlægget og firehjulstrækket/spærret er direkte fra Nissan. I topmodellen X350d, som vores her, er firehjulstrækket faktisk Mercedes' eget 4MATIC. Vi kunne ikke mærke den store forskel ifht. den mindre X250d, med Nissan's eget firehjulstræk-system, men det har nok også monteret mere direkte på den store V6 motor og 7G-Tronic gearkasse.

Klimaanlæg og spær

I midten finder du det klassiske Mercedes COMAND modul som byder på touch-funktion på toppen, der blandt andet kunne bruges til at tegne bogstaver når man søgte adresser eller kontakter, og drejehjulet til at styre selve 7" medieskærmen. Et sjovt faktum er, at man ikke har kunne finde helt plads til at modulet kunne sidde helt lige, så det faktisk sidder en anelse skævt i midterkonsollen, og peger bare en lille anelse hen mod passagersiden.

Bagsæder

Modsat Nissan Navara kunne X-Klassen kun fås i en længde. De fleste af dem vi solgte var på gule plader til erhvervsbrug, og havde derfor ofte en kasse bag forsæderne eller blot glaspartiet bag forsæderne. Men den kunne også fås som personbil med hvide plader. Det er denne X350d og den har derfor også bagsædepladser. Bemærk at der er godt med både lofthøjde og benplads. Mercedes ville gerne markedsføre bilen som en familiebil også, og her giver den faktisk god mening - og der er selvfølgelig ISOFIX beslag til autostolene. X-Klassen fik i øvrigt 5/5 stjerner i dens NCAP sikkerhedsvurdering.

Udsyn

Bagruden er naturligvis ikke særligt stor, men kan åbnes i midten, og giver et fint udsyn til vejen bag dig, bilens lad eller den tunge anhænger, som mange nok vil bruge deres X-Klasse til at trække.

Motorudvalget

Motorudvalget i X-Klassen bestod af tre forskellige turbo-dieseldrevne varianter:

X 220 d - 2,3 turbo i4 - 161 hk / 403 Nm
Baghjulstræk / 6 gear manuel

X 250 d - 2,3 biturbo i4 - 188 hk / 450 Nm
Firehjulstræk / 6 gear manuel eller 7G automatisk

X 350 d - 3,0 V6 turbo - 255 hk / 550 Nm
4MATIC firehjulstræk / 7G-Tronic automatisk